Meest recente 5 inzendingen

  • Blue Monday
  • Goede voornemens, hoe houd je ze vol?
  • Als je na je dood als dier mocht terugkomen op aarde
  • weetjes over suiker
  • Weetje: Rood fruit beschermt jouw huid

2021-06-16

Dikker worden in en na de overgang

weegschaal.jpgDikker worden in en na de overgang

Zo rond je 46 ste gaat jouw lichaam langzamerhand minder geslachtshormonen aanmaken
Dit is het eerste zetje naar de overgang. In de overgang zoekt jouw lijf een nieuw hormonaal evenwicht. Deze fase duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar. De laatste menstruatie heet de menopauze, en deze treedt gemiddeld op als je 51 jaar bent. Dit kan dus ook eerder of later zijn. Als je een jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad weet je dat het de menopauze was.

De hormonen oestrogeen en progesteron dalen tijdens de overgang
Er rijpen immers steeds minder eitjes. Het ene hormoon daalt wat sneller dan de ander, hierdoor is er steeds een disbalans. Het lichaam zoekt steeds naar een nieuwe balans.
Jouw lichaam wil het oestrogeen behouden en zoekt een andere manieren om hier aan te komen. Via de zgn. aromatase kan het lichaam testosteron (wij vrouwen produceren dit hormoon ook) omzetten in een wat zwakkere vorm van oestrogeen, oestron.
Je krijgt dan wat een meer manlijk uiterlijk, de vetopslag gaat naar de buik, je taille verdwijnt, er ontstaan zgn. love handles, je billen worden kleiner en benen dunner. Je borsten kunnen groter maar veel slapper worden.

Vertraging van de stofwisseling
Steeds als hormonen in het lichaam uit balans zijn, kan ons metabolisme vertragen. Doordat je minder energie nodig hebt maar even veel blijft eten ben je vatbaar voor gewichtstoename. Het is belangrijk om je voeding hierop aan te passen. Wanneer je evenveel blijft eten dan kom je dus aan. Meer groentes, gezonde vetten en eiwitten doen veel voor je. 

Eet geen geraffineerde koolhydraten
Vooral geraffineerde koolhydraten zorgen voor vetopslag. Denk aan frisdrank, ja ook light frisdrank, (wit) brood, zuivel, kant en klare maaltijden, bewerkte producten.

Alcohol zorgt ook voor gewichtstoename. Daarnaast is het vaatverwijdend en kan het opvliegers veroorzaken. Die is een erg vervelende en vaak voorkomend ongemak tijdens de overgang!

Bewegen
Door meer actief te gaan bewegen word je gespierder. Jouw spieren verbranden ook weer vetten. Doordat je dus meer beweegt heb je meer energie nodig, dit is handig i.v.m. het vertraagde metabolisme.
Buiten bewegen is ook nog eens goed voor jouw nachtrust. Daglicht zorgt voor aanmaak van het slaaphormoon en herstelhormoon melatonine.  Door de daling van progesteron kun je nl. slechter slapen. Progesteron helpt jouw slaapkwaliteit nl te verbeteren en daarnaast maakt het je rustig.

Van stress kom je ook aan!
Als het lichaam stress heeft gaat het in de vecht/vlucht stand. Je moet nl weg kunnen rennen voor een leeuw. Als jouw lichaam (langdurige) stress ervaart maakt het stresshormoon cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. En als je dan niet weg hoeft te sprinten, dan slaat jouw lichaam dit op als vet. Zo kun je zonder iets te eten dus aankomen! 

Admin - 21:24:52 @ algemeen | Een opmerking toevoegen